Virus är många till antalet. Höljet som utgör Coronaviruset har aldrig setts förut. Virusets struktur gör att vi kan hitta botemedel mot det på ett lättare sätt än med andra virus. Men ska du använda dig av handsprit för att inaktivera viruset eller bör du se på någon annan form av desinfektion?

handdesinfektion

Man måste noga utreda bakterier och virus vid en pandemi. Håll alltid en god handhygien. Genom att tänka på hygienen minskar du risken att insjukna i olika sjukdomar.

Ska man välja tvål eller handsprit?

Många undrar om de ska använda sig av vanlig tvål hellre än handsprit för att skydda sig mot en pandemi. Svaret är enklare än du tror. Om vi ser på tvål så är det så att tvålen angriper virusets hölje. Tvålen löser ju fett och därmed kan det räcka med att tvåla in händerna för att begränsa smitta denna väg.

De flesta ur vårdpersonalen rekommenderar ju handtvätt före handsprit. Det är möjligt att handspriten kan bryta ned vissa delar av coronaviruset. Du ska dock veta att det finns ännu bättre metoder.

Oavsett om du använder handtvål mot coronavirus eller kör på handdesinfektion med handsprit kommer du att få liknande effekt. Det finns andra desinfektionsprodukter att använda sig av.

Handdesinfektion utan alkohol ger ett bra resultat

Ibland kan handsprit överraska på ett negativt sätt. Man måste gnugga ordentligt. Om du inte gör det finns risken för att handspriten inte alls blir antibakteriell som förväntat.

En antibakteriell tvål kan ha en mycket bättre effekt. Tänk på att välja rätt typ av desinfektion för rätt sorts virusskydd

Visste du att det inte alls är säkert att handsprit fungerar som desinfektion då du till exempel drabbas av en förkylning? Olika ytdesinfektionsmedel fungerar på olika sätt. Vid pandemier är det viktigare än någonsin att ha ett fullgott virusskydd.

Det är viktigt med bra rutiner för desinfektion

Det är inte bara då du upplever influensa symtom som du ska sätta in bättre desinfektion. De som brukar tvätta händerna regelbundet har redan vanan inne. Då har du ett grundläggande virusskydd helt enkelt för att du tar död på virus och bakterier som finns på dina händer.

sterilisering

Det kan förvåna hur många som tänker att de inte behöver handtvätt efter att ha kissat. En vanlig uppfattning är att man bara behöver tvätta händerna om man tagit i något. För att begrensa smittspridning till andra rum bör du ändå tvätta händerna.

Desinficera mer än dina händer för ett fullgott virusskydd

När coronaviruset nådde Sverige trodde många att det var som att få en influensa. Italien drabbades mycket hårt och har hittills haft fler dödsfall än Sverige.

I dessa allvarlig fall hjälper det knappast med antibakteriell tvål. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. Det betyder att du får ett flyttbart virusskydd.

Produkterna som du använder måste vara både säkra och effektiva

Nöjer du dig med att köpa apotekets handsprit? smittstopp Men det här är inte helt sant. Du kanske inte får full effekt av att använda handsprit. Kanske överskattar du då hur bra virusskydd som du egentligen har.

Säkerheten handlar inte bara om att dina händer blir rena från virus och bakterier på riktigt. Välj skonsamma produkter som skyddar dig på riktigt. Desinfektionssprit som bränner hål i huden är inte att rekommendera. Var särskilt uppmärksam på det om du använder produkten ofta.

Tänk på att välja vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion. Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även när andra tillverkare har slut. Det är en produkt för dina händer.

Kom ihåg att du kan äta frukter och grönsaker även om du har sprayat dem med kolloidalt silver, så fort preparatet har torkat. Det betyder att du kan äta det som du annars skulle behövt slänga.

Bra desinfektion är användbart även i mer normala tider. Den kan behövas då och då.
Vi har ett mycket bättre förhållningssätt till användandet av tvål. På senare tid har det även lanserats antibakteriella sprayer som du kan köpa och använda.

När ska man använda handdesinfektion?

Vänta inte tills du upplever influensa symtom med noggrann handdesinfektion. De som redan tvättar händerna noga oroar sig inte över bristen på handsprit.

Det finns alkoholfria varianter som är mycket bättre än handsprit. Använd tvål, spray eller alkoholfri handsprit vid en pandemi.

Du kan desinficera händerna på ett skonsamt och effektivt sätt

När du använder alkohol som desinfiktionsmetod så torkar det ut händerna. Om du använder desinfektionssprit som torkar ut huden kan det leda till sår. Det kan göra väldigt ont.

Öppna sår är virusets bästa vän. Det är viktigt att tänka på innan du börjar att använda handsprit vid en pandemi. Smittstopp, Forte och Pandemstop har blivit en riktig storsäljare just nu. Medlen håller huden len så att den inte torkar ut.