Saltet har ett flertal bra funktioner samt effekter. När en båt ska vinterförvaras på land eller ett förråd ska avfuktas kommer saltets avfuktande effekt utnyttjas. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.

salt

Hur göra någon egen torrboll med kalciumklorid för att få någon verkningsfull avfuktning?

När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.

För att få ett bra resultat ska man använda kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid för avfuktning. Det gäller att hitta ett bra pris på saltet eftersom du kommer behöva en rätt så stor förpackning. När det är sådana här mängder av saltet som behövs kan det vara svårt att hitta i din lokala butik.

Du gör lätt en helt egen torrboll genom att ta ett stycke tyg, lite större än för 10 kg salt, knyt ihop till en kula och häng sedan upp din torrboll. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Ett durkslag placerad inuti en hink är en annan lösning där du kan hälla i saltet.

En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.

Detta om torkning, men kalciumklorid kan även nyttjas som smaksättare.

Om kalciumklorid används tillsammans med livsmedel måste detta salt absolut vara av livsmedelskvalitet.

Om du ska använda saltet på detta sätt ska det ha e-beteckningen e509. Eftersom detta är ett extremt salt salt har det lite speciella användningsområden. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.

Det ger naturligtvis ölet en något saltare smak men också en stabilare och mer balanserad smakupplevelse tack vare kalciumet. Inte bara bryggerier har glädje av – och nyttjar dessa effekter, även hemmabryggaren har möjlighet att brygga ett öl som smakar bättre.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.

Livsmedelskvalitet finns i hembryggbutiker som hembryggning.se och på prisad.se och allt-fraktfritt.se och ibland på Tradera.