Många känner sig oroliga just nu och det är inte så konstigt. Ingen har ju råkat ut för denna sjukdom tidigare. Sveriges regering bestämde sig tidigt för att hantera coronavirus annorlunda än andra länder och många fasar för resultatet. Det är dock ingen ursäkt till att inte desinficera.

Var noga när du desinficera

Du kanske tror att handspriten är den bästa metoden att desinficera på? Kanske tror du att det är bra men så är det inte. Vissa virus överlever handspritning.

Många väljer att prova en antibakteriell handdesinfektion med pump eller spray istället. Det kan dock inte ersätta handtvätt. Det finns rutiner för handtvätt, tvätta händerna i minst 20 sekunder.

Om du är extra utsatt för virus kan du prova att använda en antibakteriell handtvål. Men kom ihåg att tvätta ofta. Tvätta händerna om du har varit utomhus. Gör det inte bara om du har symtom. Det är viktigt att använda tvål. På så sätt vet du att du alltid har rena händer.

ytdesinfektion är också viktigt att tänka på

I ditt hem finns det alltid bakterier. Även om du inte är sjuk i influensa så kan du smitta med andra sjukdomar. På samma sätt kan smitta ta sig in i ditt hem via ytor på saker som du köper.

När det råder pandemi är det särskilt viktigt att tänka på detta. Man har haft viss framgång mot spridning genom att använda bakteriedödande kolloidalt silver. Sådant kan ha en god effekt på bakteriedödandet på lång sikt. Sprayen dödar virus som kan finnas på det som du har burit hem.

Ha alltid rätt skydd

Glöm bort apotekens handsprit. Många får god effekt med en antibakteriell tvål och en katjonisk vattenbaserad handdesinfektion.

Kombinationen av en bra antiseptisk tvål och en smart bakteriedödande spray bör du alltid ha tillgång till. Det får inte ta slut. Produkterna som du sprayar på måste tåla sprayen.

sterilisering

Vad är ytdesinfektion?

Ja, det kommer att göra skillnad om du blir bra på att hålla dina händer och ytor rena med bra produkter för ytdesinfektion. Det är väl känt att virus som coronaviruset smittar luftvägen men också helt enkelt för att folk tar på besmittade ytor och sedan pillar sig i ansiktet. Det problemet minskar om du har rena händer.