Att hälla över vätska från en behållare till en annan kan kräva en tratt. Åtminstone så underlättar en tratt och risken för spill blir mindre. Då och då är vätskorna dyrbara och då vill man helst inte spilla. Exempelvis kan det handla om att hälla över bensin till en bensintank, till exempel tanken till båten. Brygger man drycker av olika slag hemma vill man ju inte gärna heller spilla. Att brygga till exempel vin eller öl hemma kan ju vara ganska kostsamt både ekonomiskt och tidsmässigt, och då vill man ta vara på dropparna.

En tratt beskrivs som en konformad attiralj med en större öppning i ena änden och ett avsmalnande rör i andra. Vätskan häller man ner i den större öppningen. Typiska material på trattar är rostfritt stål eller plast.

Och att tratten blir smalare och övergår i ett rör innebär att det givetvis blir lättare att rikta där man vill att vätskan ska hamna. Oftast vill man använda en tratt när vätska ska överföras till en behållare som har en liten mynning.

I köket används tratten flitigt. Den kan vara funktionell när man ska koka saft eller hälla upp ingredienser. Stundtals kan det vara komplicerat att komma åt med tratten. Då kan man handla till ett slags böjbart förlängningsrör, men i många fall ingår sådant komplement när man köper en ny tratt. Ytterligare information.

fattratt